Asiakaskertomukset

Sipoon Kalkkirannassa päätettiin luopua varaavasta yösähköstä. Yösähkön tilalle asennettiin Boschin maalämpöjärjestelmä. Ari ”Kassu” Kasurinen muistelee saneerausta pelkällä lämmöllä.

– Lämpökaivolle katsottiin hyvä paikka terassin edestä. Vaikka terassin edusta saattaa lähtökohtaisesti vaikuttaa näkyvältä paikalta, lämpökaivo jäi täysin pimentoon. Putket vedettiin näppärästi terassin alta autotalliin ja lämpöhuoneeseen, jonne asennettiin maalämpökompressorit ja ilmalämpöpumppu.

Kassun perheen talo on suuremman puoleinen. Asuintilaa kertyy kahteen kerrokseen yhtensä reilut 170 neliötä. Lämmitettävää on siis varsin paljon. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että ilmalämpöpumppu hurisisi täysillä ja energiankulutus nousisi huippuunsa edes niillä kovimmilla pakkasilla.

– Ilmalämpöpumpussa riittää kylliksi tehoa, jolloin se ei käytä kylmillä ilmoilla koko kapasiteettiaan. Sain energiankulutus- ja säästölaskelmat mukaani. Ilokseni voin todeta, että ne toteutuivat. Olivat vielä kaiken lisäksi alakanttiin: kulutus muodostui arvioitua pienemmäksi ja säästötkin ovat olleet muhkeammat. Tästä Lämpödiilerille suuri hatunnosto. Eivät lupailleet turhia.

Saneerauksesta on jäänyt Kassulle parhaiten mieleen itse asennus. Lämpödiilerin arvosanaksi jää 10 plus.

– En muista koskaan nähneen niin siistiä jälkeä. Mitään ei tehty hutiloiden ja silti aikataulut pitivät kutinsa. Sovituista asioista ei luistettu, ja jos oli jotain tiedotettavaa, siitä myös informoitiin esimerkillisesti. Jokainen saneeraukseen osallistunut työntekijä hoiti tonttinsa viimeisen päälle. Täytyy vielä mainita, että hyvän kumppanin ovat saaneet Talman Energiaporauksesta. Poraus hoitui tyylikkäästi ja asialla oli selvästi ammattimiehet.

Suosituksia Kassu antaa mielellään. Ne ovat jo vedonneetkin kuulijoihin.

– Saimme jokunen aika sitten uudet naapurit. Kerroin heille lämpöjärjestelmästämme ja he innostuivat asiasta. No ei aikaakaan, kun hekin päättivät tehdä saneerauksen Lämpödiilerin toteuttamana.

Maalämpöjärjestelmä lämpödiileri

Energiankulutus ja lämpötilat ennen saneerausta. Kuva: Ari Kasurinen 2019

Maalämpöjärjestelmä lämpödiileri

Energiankulutus ja lämpötilat saneerauksen jälkeen Kuva: Ari Kasurinen 2019

Kiinteistö:   Omakotitalo 175m2 , Vantaa       

Asennus:  inverter 1255-16  lämpöpumppu 

Ajankohta: Helmikuu 2014    

  – Paavo

Vantaalaiseen omakotitaloon vaihdettiin lämpöpumppu vanhan öljykattilan tilalle. Omistaja arvelee säästöjä kertyneen reilu 1000 euroa vuodessa.

– Hyvin on mennyt. Ja Lämpödiilerin kanssa on helppo keskustella. Asioinnissa ei ole moitteen sijaa.

”Asioinnissa ei ole moitteen sijaa”

Kiinteistö: Omakotitalo, 250-300m2, Vantaa, 1600-luvulta lähtien 

Asennus: laite 10kw, kaivo 190m   

Ajankohta: Maaliskuu 2013       

– Ulla

Mittavia uudistuksia ajan saatossa läpikäyneen omakotitalon asukkaat saivat oman lämpöpumppunsa 2013. Uniikissa, osittain 1600-luvulla rakennetussa, talossa suurin osa sähköpattereista korvattiin vesikiertoisilla pattereilla. Maalämpöpumpulle porattiin kaivo 190 metrin syvyyteen. Museoviraston suojelemassa rakennuksessa on paksut kiviseinät, jotka myös varastoivat lämpöä pitkään. Omistaja vertaa maalämmön tuottamaa lämpöä eroavaisuuteen puu- ja sähkölämmitteisen saunan välillä:

– Lämpö on huomattavasti pehmeämpi ja miellyttävämpi. Ilma ei ole milloinkaan painostava ja ahdas.

Asukkaat ovat myös kokonaisvaltaisesti tyytyväisiä projektin sujuvuuteen ja mutkattomaan kanssakäymiseen.

– Vuodesta 1976 lähtien asunnon saneerauksessa on käytetty lukuisia eri toimijoita. Kukaan muu ei ole päässyt Lämpödiilerin kanssa samalle viivalle. Aikataulut ja kustannusarviot pitivät täsmälleen eikä mistään ole voinut valittaa. Jälkimarkkinointi oli suorastaan loistavaa. Maalämmöstä koituneet säästöt ovat olleet tuntuvia. Olen suositellut Lämpödiileriä eteenpäin ja osa on jo ottanut suosituksista vaarin.

”Kukaan muu ei ole päässyt Lämpödiilerin kanssa samalle viivalle.”

Kiinteistö: Rintamamiestalo, 2,5 kerrosta, n.120m2, Helsinki 

Asennus: 35000 kwh/v 10kw kone, 170m kaivo

Ajankohta: 2013

Sami 

Helsingin Suutarilan rintamiestalon alle porattiin maalämpöä varten 170 metriä syvä lämpökaivo. Asukas muistelee poraamisen sujuneen joutuisasti.

– Koko homma kesti siinä kuutisen tuntia. Kaivon poraus eteni erittäin sulavasti. Porauskohdan ympärille levitetään huomattava määrä pressua, jolloin siivoaminen on varsin yksinkertaista eikä porausmaa leviä ympäriinsä.

Ennen maalämpöön siirtymistä kiinteistön lämmityskuluja karsittiin kolmen kuution yösähkövaraajalla.

– Vuonna 2000 yösähkö oli vielä melko halpaa päiväsähköön verrattuna… No eipä ole enää. Yösähkön kalliinnuttua säästöjä oli haettava muilla lämmitysratkaisuilla. Maalämpöpumppu on ollut hintansa väärti. Laite on toiminut moitteettomasti. Parasta on se, ettei tarvitse jatkuvasti säätää ja vääntää. Helppo, toimiva ja edullinen ratkaisu. Lämmityskustannukset ovat pienentyneet 2/3.

”Lämmityskustannukset ovat pienentyneet 2/3.”

Kiinteistö:  Omakotitalo, 155m2, Länsi-Vantaa             

Asennus: laite 6kw, kaivo 120m 

Ajankohta: Talvi 2014

– Tom

Kaksikerroksiseen omakotitaloon asennettiin lämpöpumppu lopputalvesta 2014. 120 metriä syvä kaivo porattiin rankoissa olosuhteissa.

– Poraaminen tehtiin talvipakkasilla. Täytyy myöntää, että vähän jännitti. Kun pieni porauskone tuotiin paikalle, tuumin, että näinköhän tässä joutuu kevättä odottelemaan. Kaikki sujui kuitenkin olosuhteisiin nähden erittäin mukavasti.

Vanha öljykattila sai väistyä uuden lämpöpumpun tieltä.

– Kuluneet vehkeet roudattiin pois ja ei kun uutta tilalle. Eipä siinä kauaa kestänyt. Kaikki hoidettiin niin kuin luvattiin. Todella tyytyväinen olen ollut. Sähkölasku pienentynyt n. 60%, niin kyllä on hymy herkässä.

”Sähkölasku pienentynyt n.60%, niin kyllä on hymy herkässä”

Kiinteistö: Omakotitalo, 170m2, Hyvinkää           

Asennus: Pumppu 6 kw, 120m kaivo     

Ajankohta: Kesäkuu 2010

– Olavi

Hyvinkään Viertolan kolmea asuinkerrosta on vuodesta 2010 lämmittänyt 6kw:n maalämpöpumppu. Suorasanainen talonomistaja muistelee maalämpöön siirtymistä innokkaasti.

– Tehtiin tarjous, pojat tulivat – ja sillä siisti. Asennus sujui, kuten sovittiin; aikataulut sujuivat, kuten sovittiin; koko homma sujui kuten sovittiin. That`s it!

Mies haluaa sanoa pari valittua sanaa Lämpödiilerin toiminnasta.

– Diilerin palveluista annan arvosanan kiitettävä plus! Lämpödiilerille ja koko tiimille! Myyjät ja asennus ovat huippuluokkaa! Hieman epäilytti alkuun saamani laskelmat… Vaikuttivat menevän hiukan yläkanttiin. Väärässä olin…  Jälkikäteen voin sanoa, että laskelmat pitivät kutinsa.

Maalämmöstä näyttäisi olevan konkreettista hyötyä.

– Olen säästänyt aivan ###vetisti! 2000 euroa vuodessa! Se on jo jotain!

Asennus sujui, kuten sovittiin; aikataulut sujuivat, kuten sovittiin; koko homma sujui, kuten sovittiin

Kiinteistö: Omakotitalo, 160m2, Helsinki      

Asennus: Nibe-maalämpöpumppu 6 kw, 120m kaivo   

Ajankohta: 2009 toukokuu

– Kymäläinen

1960 rakennettuun omakotitaloon saatiin Nibe-lämpöpumppu 2009 keväällä. Talo on sittemmin myyty, mutta omistaja muistaa sattuneesta syystä hyvin lämpöpumpun alkutaipaleet.

– Muistaakseni jo ensimmäisenä vuonna alkoivat jumalattomat pakkastalvet! Asennus ei olisi voinut tulla parempaan saumaan. Öljyä kului vanhalla öljypoltinpannulla helposti 3500-4000 litraa vuodessa. Kova säästä vuositasolla.

Työmaalla tehdyt toimenpiteet olivat tuota pikaa suoritettu.

– Vanha pannu purettiin ja pistettiin osiin. Porausjälki osoittautui paljon siistimmäksi kuin luulin. Kaikki toimi kuin elokuvissa. Parhaimpia urakoita miesmuistiin.

”Parhaimpia urakoita miesmuistiin”

Kiinteistö: Omakotitalo 150m2, Vantaa, 1956              

Asennus: 6 kw +120m kaivo    

Ajankohta: Toukokuu 2011

– Matti

Vantaalainen 50-luvulla rakennetun talon asukas kiittelee asennuksen ripeää toimintaa.

– Olisiko siinä toista työpäivää mennyt, kun laitteet olivat toimintavalmiudessa… siis porauksineen kaikkineen. Aikataulussa pysyttiin. Ei tullut minkäänlaisia lisäkustannuksia sovitusta.

Maalämpöpumpun kanssa on tultu täysin sinuiksi.

– Hyvin on toiminut. Esitteessä kerrottiin, mitä odottaa – ja tuote on vastannut odotuksia. Veikkaisin, että laite on maksanut reilusti itsensä takaisin. Jos vuodessa säästyy tonneja, niin en valita.

Omistajalla on viesti kaikille maalämpöä harkitseville. Maalämmön on tarkoitus palvella vuosikymmeniä, joten suunnittelun kanssa ei kannata olla hätäinen.

– Sen verran sanoisin tuleville maalämpöpumpun hankkijoille, että ostakaa kiinteistön kokoon soveltuva lämpöpumppu. Jos talo on iso, se varmasti tarvitsee tehokkaamman lämpöpumpun. Nimittäin sitten, kun ulkona lämpö putoaa sinne alle -25:n asteen, voitte taputtaa itseänne selkään.

”Nimittäin sitten, kun ulkona lämpö putoaa sinne alle -25:n asteen, voitte taputtaa itseänne selkään”

Kiinteistö: Omakotitalo, Nurmijärvi, 1954      

Asennus:  6kw laite 130m kaivo 

Ajankohta: Elokuu 2011

– Timo

Nurmijärvellä ollaan hieman yllättyneitä maalämmön seurauksista. Toiveet sähkölaskun nujertamisesta ovat jopa ylittyneet.

– 3000:n öljylasku hävisi sen sileän tien. Sähkölasku putosi yli neljästäsadasta sataan euroon. Kaiken kaikkiaan arvioisin säästöä tulleen jopa odotettua enemmän.

Asuinalueella on pistetty niin sanotusti hyvä kiertämään.  Muutkin ovat innostuneet maalämmöstä.

– Noh….äkkiäkös tätä suosittelee. Osalle naapureista asennettiin myös maalämpö. Kaikki ovat olleet tyytyväisiä. Laitteet ovat toimineet kuin junan vessa. Ei ole tarvinnut naapureiden kesken soitella lämpöongelmista. 

Kiinteistö: Rintamamiestalo, Vantaa, 1955   

Asennus: 8kw laite, 150m kaivo

Ajankohta: 2011

– Arto ja Päivi

Rintamamiestalon asukkaat pääsivät Vantaalla vuonna 2011 vihdoin eroon antiikkisesta öljykattilastaan.

– Todella vanha öljykattila, todella huono hyötysuhde. Onneksi tajusimme hankkiutua siitä eroon. Lämpöpumppu on maksanut itsensä takaisin parissa vuodessa. Todella tyytyväisiä ollaan oltu. Ei yhtäkään huoltoa näinä vuosina. Selvää säästöä vuodesta toiseen.

”Ei yhtäkään huoltoa näinä vuosina”