MAALÄMPÖ – ekologista aurinkoenergiaa

Maalämpö on maa- ja kallioperään sekä vesistöihin lämpimän ilman ja sateiden vaikutuksesta varastoitunutta aurinkoenergiaa. Lämmön talteenoton tekniikka on hyvin yksinkertainen ja tehokas: lämpö siirretään luotettavalla menetelmällä maan uumenista pinnalle, tässä tapauksessa rakennuksiin sekä niiden käyttövesiin.

Maalämmön energiakustannukset pysyvät käytännössä aina hyvin alhaisina. Maalämpöpumpun sähköntarve on erittäin kohtuullinen. Kiinteistön lämmöntarpeesta ja koosta riippuen lämmitysjärjestelmä maksaa itsensä takaisin peräti 4-8 vuodessa. Kaiken lisäksi maalämpöpumpun asennus kuuluu kotitalousvähennyksen piiriin.

Maalämpö soveltuu jokaiseen kiinteistöön ja on ennen kaikkea paras ratkaisu suuriin ja paljon energiaa vaativiin kohteisiin sekä kallioisille ja vesistöjen läheisyydessä sijaitseville tonteille.

Lämpökaivo

Kallioon porattu lämpökaivo on yleisin maalämmön talteenottotapa. Lämpökaivo tarkoittaa syvälle maaperän kallioon porattua kaivoa. Kaivo on täysin huomaamaton ja vaatii hyvin vähän tilaa. Lämpökaivon syvyyden määrittelee vaadittava lämmitysenergian tarve.

Keruuputkisto

Mikäli tontti on iso, voidaan lämpöä kerätä myös maaperään vaakasuoraan asennettavan lämmönkeruuputkiston avulla. Putkisto asennetaan maahan noin metrin syvyyteen. Keruuputkistossa kiertävän maalämpönesteen sekä lämpöpumpussa kiertävän kylmäaineen avustuksella syntynyt lämpö päätyy lämmönjakoverkon kautta asukkaiden käyttöveteen.

Hyvä tietää!

Maalämmöllä lämmität talven, viilennät kesän*
Porauskuluista töiden osuus on jopa 85 % ja tältä osin kotitalousvähennykseen oikeuttavaa.

*Maalämmön lämpökaivo on noin +5 asteinen ympäri vuoden, joten lämpiminä vuodenaikoina tarjolla on ilmaiskylmää!