Maalämpö lämmitysmuotona2018-01-01T18:20:09+00:00

Kannattavaa, siksi suosittua!

Maalämpö on maaperään varastoitunutta aurinkoenergiaa. Aurinkoenergiaa varastoituu lämpöenergiana maa- ja kallioperään sekä vesistöihin auringonpaisteen, lämpimän ilman ja sateiden kautta. Varastoitunutta lämpöenergiaa siirretään rakennusten ja käyttöveden lämmittämiseen lämpöpumppujen avulla.

Lämpökaivo

Kallioon porattu lämpökaivo on yleisin maalämmön talteenottotapa. Lämpökaivo tarkoittaa syvälle maaperän kallioon porattua kaivoa. Se on yleisin lämmönkeruuputkiston sijoituspaikka, sillä se on huomaamaton ja vaatii hyvin vähän tilaa. Lämpökaivon syvyyden määrittelee vaadittava lämmitysenergian tarve. Vanhoissa saneerauskohteissa mitoitus perustuu toteutuneisiin kulutuslukemiin ja uudiskohteissa puolestaan laskennalliseen lämmitysenergian kulutukseen.

Keruuputkisto

Mikäli tontti on iso, voidaan lämpöä kerätä myös maaperään vaakasuoraan asennettavan lämmönkeruuputkiston avulla. Putkisto asennetaan maahan noin metrin syvyyteen. Keruuputkistossa kiertää jäätymätön Altian Naturet – maalämpöneste, joka lämpenee muutaman asteen matkansa aikana. Keruupiirin nesteestä saatava lämpö höyrystää lämpöpumpussa kiertävän kylmäaineen. Höyrystyneen kylmäaineen painetta nostetaan kompressorilla, jolloin myös sen lämpötila nousee. Kylmäaine lauhtuu lämpöpumpun lauhduttimessa jälleen nesteeksi, jolloin se luovuttaa lämpöä lämmönjakoverkkoon ja lämpimään käyttöveteen.

Hyvä tietää!

Maalämmöllä lämmität talven, viilennät kesän*
Porauskuluista töiden osuus on jopa 85 % ja tältä osin kotitalousvähennykseen oikeuttavaa.

*Maalämmön lämpökaivo on noin +5 asteinen ympäri vuoden, joten lämpiminä vuodenaikoina tarjolla on ilmaiskylmää!