Maalämpö

_DSC5096
Syystäkin suosittua

Maalämmöllä tarkoitetaan maaperään varastoitunutta lämpöenergiaa, joka on pääosin peräisin auringon tuottamasta säteilystä. Tätä ilmaista energiaa hyödynnetään kiinteistöjen lämmityksessä. Maalämpöpumppu keruuputkistoineen mahdollistaa tehokkaan maalämpöjärjestelmän, joka huolehtii niin rakennuksen kuin käyttöveden lämmityksestä.

Lämpökaivo tarkoittaa syvälle maaperän kallioon porattua kaivoa. Se on yleisin lämmönkeruuputkiston sijoituspaikka, sillä se on huomaamaton ja vaatii hyvin vähän tilaa. Lämpökaivon syvyyden määrittelee vaadittava lämmitysenergian tarve. Vanhoissa saneerauskohteissa mitoitus perustuu toteutuneisiin kulutuslukemiin ja uudiskohteissa puolestaan laskennalliseen lämmitysenergian kulutukseen.

Keruuputkisto voidaan asentaa myös pintamaahan noin metrin syvyyteen. Tämä on hyvä vaihtoehto, jos maa-alaa on paljon ja sen kosteuspitoisuus on suuri, kuten savimaassa. Mikäli rakennus sijaitsee vesistön lähellä, on myös mahdollista hyödyntää veden lämpö ankkuroimalla lämmönkeruuputkisto vesistön pohjaan.

Hyvä tietää!

  • Maalämmöllä lämmität talven, viilennät kesän*
  • Porauskuluista töiden osuus on jopa 85 % ja tältä osin kotitalousvähennykseen oikeuttavaa.

*Maalämmön lämpökaivo on noin +5 asteinen ympäri vuoden, joten lämpiminä vuodenaikoina tarjolla on ilmaiskylmää!